ПИЛИНГ

Пилинг 1

Пилинг – подобряване на вида на кожата

Химичният пилинг е нехирургична процедура за изглаждане и подобряване вида на кожата чрез излющване на повърхностния й слой, с помощта на различни органични киселини.

Целта е предизвикване на контролирано унищожаване на повърхностните епидермални кожни слоеве чрез регенериране на нов епидермис, за да се подобрят структурата и вида на кожата. Според дълбочината на въздействие на киселините и тяхната концентрация, има три вида пилинг: повърхностен, среден и дълбок.

Показания за провеждане на химичен пилинг

 • средни и дълбоки бръчки
 • неравен кожен релеф
 • мазна кожа с разширени пори
 • акне и белези от акне
 • фотостареене на кожата
 • пигментации
 • други несъвършенства по кожата

Резултати, които се постигат след прилагане на химичен пилинг

 • Обновяване на кожата
 • Дълбочинно почистване и видимо
  намаляване на несъвършенствата на
  кожата
 • Регулиране на мастната секреция
 • Свиване на порите и заглаждане на
  кожата
 • Възстановяване тонуса,плътността и
  блясъка на кожата

Какво трябва да знаете за различните видове пилинг?

Както споменахме в началото на текста, химичният пилинг се дели на три вида – повърхностен, среден и дълбок. Основни фактори за разграничаване на въпросните три вида са дълбочината на въздействие на киселините и тяхната концентрация. Всеки от видовете пилинг се прилага за точно определено състояние на кожата и сериозност на дефектите по нея. Ето малко повече информация в тази връзка:

 1. Пилинг 2

  Пилинг – регенериране

  Повърхностен пилинг – това е формата на пилинга с най-леко проникване в човешката кожа. Обикновено се прилага при нужда от корекции на по-повърхностни белези и несъвършенства. Като примери за такива несъвършенства бихме могли да посочим фините бръчки, различните пигментации и сухотата на кожата. Веществата, които се използват при повърхностния пилинг, в повечето случаи са от групата на алфа – хидрокси киселините.

 2. Среден пилинг – що се отнася до средния пилинг, благодарение на него е възможно да се премахват малко по-сериозни белези по човешката кожа. Това са дълбоките линии и бръчки, както и трудните за справяне (но често срещащи се) белези от акне. Поради по-дълбокото си проникване в сравнение с повърхностния пилинг, средният такъв успешно се справя с подобни проблеми. Трихлор – оцетната киселина е веществото, което специалистите обичайно използват при извършването му.
 3. Дълбок пилинг – дълбокият пилинг е доста специфичен като процедура. Той прониква дълбоко и е свързан със сериозно излющване на кожата. Главната отрицателна черта на дълбокия пилинг е, че при него се използват токсични вещества, които в някои случаи биха могли да доведат до нежелани странични ефекти за човешкия организъм. Поради тази причина той се прилага само и единствено, когато става въпрос за въздействие върху дълбоки дефекти по кожата, невъзможни за премахване с никоя друга процедура.

Пилинг – съвети и полезни практики

Пилинг 3

Пилинг – изглаждане на кожата

Ще завършим с няколко полезни съвета и практики за хората, на които им предстои съвсем скоро да се подложат на процедура по химичен пилинг. Тези съвети са свързани както с избора на място, където да се проведе процедурата, така и с третирането на кожата преди и след нея. По-надолу в текста ще разберете всичко, което трябва да знаете относно споменатите въпроси.

 • място на провеждане – химичният пилинг задължително се провежда само и единствено в специализирана козметична клиника. В никакъв случай не рискувайте своя външен вид и здравословно състояние, като се оставите в ръцете на случайни и недостатъчно надеждни специалисти.
 • искане на информация – обсъдете със съответния лекар всички въпроси, които ви интересуват или притесняват във връзка с процедурата по химичен пилинг. В това число типа на веществото, което ще се използва, и името на неговия производител, очакваната дълбочина на проникване и възможните странични ефекти.
 • преди процедурата – по принцип при химичния пилинг не се изисква специфична предварителна подготовка на кожата. При всички случаи обаче е добре да се направи консултация с лекар, за да се види дали при конкретния пациент няма някакви противопоказания във връзка с процедурата.
 • след процедурата – препоръчителните мерки след процедурата зависят най-вече от вида и дълбочината на самия пилинг. Може да е нужно известно време пациентът да избягва пряката слънчева светлина и да се маже със специални кремове и други козметични продукти.

Доверете се на специалистите от Воуг Клиник, които ще ви предоставят качествена, надеждна и напълно безопасна за вас процедура по химически пилинг!

Показания за провеждане на химичен пилинг
Резултати, които се постигат след прилагане на химичен пилинг
Какво трябва да знаете за различните видове пилинг?
Пилинг – съвети и полезни практики