Какво представлява хиалуроновата киселина?

хиалуроновата киселина 1 на супер цени

Хиалуроновата киселина – какво представлява

 

Науката определя хиалуроновата киселина като един от най-разпространените мукополизахариди, синтезиран от почти всички живи организми. Вероятно обаче въпросната формулировка не ви дава кой знае колко информация, затова ще се опитаме да ви обясним по по-достъпен и разбираем начин същността и характеристиките на хиалуроновата киселина. На първо място, хиалуроновата киселина е естествена съставка, която се съдържа в човешкия организъм. Тя има доста полезни свойства по отношение на красивия и здравословен вид на тялото ни. Сред тях можем да споменем поддържането на кожата добре хидратирана, повишаването на нейната еластичност, както и цялостното забавяне на процесите на стареене.

 

Проблемите за човека се появяват с напредване на възрастта, когато синтезът на хиалуронова киселина в организма намалява значително. Това води до различни негативни последствия, свързани с външния вид и състояние на кожата. Съответните негативни последствия са свързани най-вече с кожата на лицето и някои специфични негови зони като очи, устни, нос, брадичка и т.н. Те се изразяват в появата на бръчки, пигментации и като цяло загубването на типичния свеж и младежки вид на кожата.  За да се избегне подобен ефект, се налага за въпросната зона от лицето да бъде приложена процедура по инжектиране на хиалуронова киселина.

 

Хиалуроновата киселина е толкова харесвана и предпочитана в козметичната индустрия поради факта, че е естествена за човешкия организъм съставка и се абсорбира от него без никакъв проблем. Тя е най-честият избор, когато става въпрос за инжектиране на филъри в областта на устните, носа, скулите, брадичката или някоя друга зона на лицето. Резултатите от инжектирането на хиалуроновата киселина по отношение подобряване формата на лицето и възвръщането на неговия младежки вид са наистина значителни. Освен това те се запазват за сравнително дълъг период от време, който варира от половин до една година и дори повече.

 

Хиалуроновата киселина – малко история

хиалуроновата киселина 2 на супер цени

Хиалуроновата киселина – красота и изящество

Преди да се спрем по-подробно на полезните свойства и приложенията на хиалуроновата киселина, ще ви запознаем с историята на нейното откриване и изучаване. За първи път хиалуроновата киселина е открита през 1934 година от Карл Мейер и Джон Палмър, двама учени от Колумбийския университет в Ню Йорк. Наименованието „хиалуронова“, което те й дават, е комбинация от две думи – „хиалос“ (гръцката дума за стъкло) и „уронов“ заради глюкуроновата киселина (или киселина от захар), установена като съдържание в нея. Ролята и значението на хиалуроновата киселина за човешкия организъм обаче започва да се установява едва през 60-те години на миналия век.  Тогава други двама учени – Ендре Балас и Джанет Денлингер, провеждат изследвания с цел по-пълно установяване на свойствата и характеристиките на хиалуроновата киселина.

 

Резултатите от проучванията на Балас и Денлингер категорично показват, че хиалуроновата киселина има огромно значение за клетъчния метаболизъм и физиологичните процеси, водещи до възстановяването на различните тъкани в човешкия организъм. През 70-те и 80-те години са извършени и първите кожни процедури с хиалуронова киселина. Отличните резултати от тях увеличават значително приложението и популярността на хиалуроновата киселина както в медицината, така и в козметичната индустрия. За да се стигне до днес, когато хиалуроновата киселина е вече добре познат на повечето потребители елемент, правещ възможни различни видове интервенции с цел подобряване на външния вид на кожата и забавяне процесите на стареене.

 

Синтез на хиалуроновата киселина         

 

хиалуроновата киселина 3 на супер цени

Хиалуронова киселина – синтез

За процеса на синтез на хиалуроновата киселина в човешкия организъм отговарят точно определени протеини. Това са т.нар. хиалуран синтази, разположени в плазмената мембрана на фибробластните клетки. Как всъщност протича всичко? Въпросните синтази притежават свойството да удължават хиалуроновата молекула, добавяйки захари.          Главна роля в цялостния процес на дегенерация на молекулата играят ензими, носещи наименованието хиалуронидази. В човешкия организъм се наблюдава наличие на седeм типа от тези ензими, като за някои от тях дори е научно установено, че имат тумороподтискащо действие.

 

Проблемите във връзка със синтеза на хиалуроновата киселина идват с напредване на възрастта на човека. Тогава този синтез намалява значително, а процесите по разграждане на хиалуроновата киселина се ускоряват. Оттам идват и неприятните последствия за човешката кожа, за които споменахме още в началото на текста – застаряване, загуба на хидратация, образуване на бръчки и пигментации. За предотвратяване на подобни ефекти и запазване красивия и здравословен вид на кожата, се налага извършване на процедура по инжектиране на хиалуронова киселина.

Хиалуронова киселина – полезни свойства за външния вид на човека

 

Хиалуроновата киселина 4 на супер цени

Хиалуроновата киселина – полезни свойства

Хиалуроновата киселина има редица преимущества и полезни свойства, свързани с поддържането на красотата и свежестта на човешката кожа. Започвайки от заглаждането на кожата и премахването на различните видове бръчки и стигайки до подобряването на формата на определени елементи от лицето. В следващите редове ще ви представим главните предимства на хиалуроновата киселина за  външния вид на човека, които я правят и толкова използвана и предпочитана в козметичната индустрия.

 

 • хиалуронова киселина: премахване на бръчки – когато става въпрос за козметичната индустрия, едно от основните свойства на хиалуроновата киселина е свързано с премахването на нежеланите бръчки по лицето. Обикновено за целта се прилага добре познатата процедура по нейното инжектиране с филъри. Хиалуроновата киселина може да се постави на различни зони и елементи от човешкото лице – устните, носа, очите, брадичката. Тя успешно запълва бръчките и възвръща еластичността на кожата. Хиалуроновата киселина е изключително предпочитана за процедури за лицето и поради още една важна причина. Както вече казахме, тя е напълно естествен елемент за човешкия организъм и премахва риска от възникване на някакви сериозни алергични реакции. На мястото, на което се инжектира хиалуроновата киселина, е възможно единствено да има леко зачервяване или подуване, но подобни ефекти изчезват в рамките на няколко часа. След извършване на процедурата обикновено клиентът може веднага да напусне лекарския кабинет и да се върне към нормалното си ежедневие.
 • Хиалуроновата киселина 5 на супер цени
 • Хиалуронова киселина – хидратацияхиалуронова киселина: хидратация на кожата – хиалуроновата киселина играе важна роля и по отношение запазването на добрата хидратация на кожата. Трябва да знаете, че именно хидратацията на кожата е ключ към поддържане на нейната красота и здравословен външен вид. Защо това е така? Истината е, че водата е приблизително 2/3 от целия състав на кожата. Благодарение на водата кожата запазва своята еластичност и способност да изпълнява функциите си за защита на организма от различни външни фактори – бактерии, химикали и т.н. Въздействието на въпросните външни фактори обаче води до дехидратация на кожата. И ако тя не възстанови необходимите за нормалното си функциониране количества вода, обикновено се стига до негативни последствия за външния вид и дори здравословното състояние на човека. Точно тук идва ролята на хиалуроновата киселина. Хиалуроновата киселина притежава способността трайно да задържа вода, съхранявайки по този начин гладкостта, еластичността и младежкия вид на кожата. Това е още една причина хиалуроновата киселина да бъде сред най-важните съставки за съвременната козметична индустрия и процесите по поддържане на красотата и отличното здраве на човека.
 • хиалуронова киселина: уголемяване на устните – инжектирането на хиалуронова киселина е най-ефективният и безопасен начин за уголемяване на устните. Хиалуроновата киселина придава обем и форма на устните и ги прави значително по-женствени и отличителни черти във визията на всяка дама. Едно от най-големите предимства на процедурата по инжектиране на хиалуронова киселина в устните е, че тя позволява пълен контрол върху постигането на желания обем. В допълнение, поставянето на филъра не уврежда по никакъв начин тъканта и структурата на устните. Ефектът от хиалуроновата киселина може да се види веднага след приключване на процедурата и трае за период от половин до една година и дори повече.
 • хиалуронова киселина: оформяне на гърдите – що се отнася до козметичната индустрия, хиалуроновата киселина се използва и за уголемяване или придаване на желаната форма на гърдите. По какъв начин се осъществява това нейно приложение? Обикновено на съответното място се инжектира стабилизиращ гел на основата на хиалуронова киселина. Цялата процедура приключва в рамките на час, а ефектът от нея е доста устойчив във времето. Друго преимущество от употребата на хиалуронова киселина за уголемяване и оформяне на гърдите произтича от това, че тя е напълно естествен елемент за човешкия организъм. В този смисъл се избягват различните алергични реакции или дори инфекции, които биха могли да бъдат предизвикани от подобни хирургични процедури.
 • хиалуронова киселина: различни корекции – хиалуроновата киселина също така се използва за корекция и усъвършенстване на формата на определени елементи от човешкото лице. Може би най-добър пример за това приложение на хиалуроновата киселина са процедурите, извършвани по отношение на носа. Целта им е най-вече да се коригира големината, формата, разположението, извивките или друга важна характеристика на носа, която му придава неестетичен външен вид и разваля цялостния облик на лицето. Инжектирането на хиалуроновата киселина с помощта на съотъветните филъри позволява реконструиране и коренна промяна във формата на носа. Благодарение на тази процедура се избягват сложните хирургични интервенции, изискващи дълго време за възстановяване и криещи рискове от получаване на не особено удовлетворителни за потребителя резултати.

 

Други здравословни ползи от хиалуроновата киселина

 

Хиалуроновата киселина 6 на супер цени

Хиалуронова киселина – полезни свойства

Освен традиционните й приложения по отношение разкрасяване и цялостно подобряване на външния вид, хиалуроновата киселина носи и някои общи ползи за здравословното състояние на човека. Тези полезни свойства включват предотвратяване на натрупването на мазнини в организма, подобряване на функционирането на основни органи, както и спомагане на процесите по лечение или облекчаване на симптомите на определени заболявания. Нека в следващите редове да разгледаме малко по-подробно всички тези преимущества на хиалуроновата киселина:

 

 • хиалуронова киселина: предотвратяване натрупването на мазнини – за получаване на подобен ефект, хиалуроновата киселина трябва да бъде приета в течна форма или пък чрез някакъв вид таблетки. Как точно действа тя? Най-важната функция на хиалуроновата киселина в това отношение е, че активира метаболизма на черния дроб. Което пък позволява до голяма степен да се предотвратят процесите по натрупване на мазнини в човешкия организъм. Естествено, по-малкото мазнини означават справяне с проблемите с наднорменото тегло и постигане на добра форма и външен вид на тялото. Но това не е единствената полза от този процес, в основата на който стои хиалуроновата киселина. Допълнителният прием на хиалуронова киселина спомага за поддържане на нормални нива на кръвната захар и е един доста добър метод в борбата срещу лошия холестерол.
 • хиалуронова киселина: премахване на рани – хиалуроновата киселина има доста полезен ефект и по отношение справянето с незараснали рани по тялото. Устойчивостта на тези рани може да се дължи на редица фактори от здравословен характер. При хората, болни от диабет например, зарастването на сериозните рани е доста труден процес поради факта, че чрез урината те изхвърлят от организма си значителни количества от полезното за подобни проблеми вещество цинк. Затова е нужно да се прибегне до допълнителни средства, които да подпомогнат цялостния заздравителен процес. Сред тези средства са именно различните продукти на основата на хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина оказва положително въздействие по отношение ограничаване на кървенето и възпалителните процеси. Така тя спомага за възстановяване на тъканта в тази зона от човешкото тяло и съответно по-бързо зарастване на повърхностната рана.
 • хиалуронова киселина: облекчаване на симптомите при ревматоиден артрит – ревматоидният артрит е едно сериозно заболяване, което има значителен негативен ефект върху ставите на човека. Характеризира се с възпаления, периодични тежки болки и скованост. Приемът на различни продукти, съдържащи хиалуронова киселина, може да спомогне за облекчаването на тези симптоми. Въздействието на хиалуроновата киселина се състои в това, че тя спомага за неутрализиране на възпалението и стимулира образуването на колаген и хрущялна тъкан. Така изиграва роля за намаляването на болките, което е особено важно за хората, страдащи от подобно заболяване.
 • хиалуронова киселина: облекчаване на симптомите при дискова херния – дисковата херния е друго заболяване, което включва сериозни болки за човека, този път концентрирани в областта на кръста и гръбначния стълб. И отново продуктите, направени на основата на хиалуронова киселина, се използват за облекчаване на болките и неприятните симптоми. Действието на хиалуроновата киселина тук е подобно на това при артритните заболявания. Тя ограничава възпалителните процеси и успокоява отоците. Този ефект от приема на хиалуронова киселина спомага за облекчаване на болките и известно възвръщане на свободата на движенията.
 • хиалуронова киселина: хемороиди – и не на последно място, хиалуроновата киселина може да изиграе много важна роля в процеса на лечение на хемороиди. Тя успешно възстановява еластичността и устойчивостта на венозните стени. В допълнение, използването на хиалуронова киселина ще хидратира тъканите около самите вени, както и стените на кръвоносните съдове, предотвратявайки по този начин процесите на кървене. Не се колебайте да използвате хиалуронова киселина след кървене на хемороиди, както и след определени хирургични намеси в тази зона от човешкото тяло.

 

Процедури с хиалуронова киселина, които се прилагат в Воуг клиник

 

Хиалуроновата киселина 7 на супер цени

Хиалуронова киселина от Воуг

Ние от Воуг клиник оценяваме високо полезните свойства на хиалуроновата киселина по отношение на външния вид и здравословното състояние на човека. Също така в практиката си работим изключително с вещества, които са напълно естествени за човешкия организъм и изключват риска от възникване на алергични реакции и други подобни проблеми. Поради тези причини използваме хиалуроновата киселина в редица от предлаганите в нашата клиника процедури. Започвайки от поставянето на всички видове филъри (за устни, нос, брадичка, скули и т.н.) и стигайки до цялостната процедура по подхранване на кожата на лицето, известна като мезотерапия. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за всички прилагани от нас процедури с участието на хиалуронова киселина.

 

 1. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за устни – първата процедура с хиалуронова киселина, която ще споменем, е именно поставянето на филъри за устни. Устните по принцип се смятат за една от най-отличителните и женствени черти на всяка дама. Дали обаче това е винаги така? С напредване на възрастта, устните губят част от своята красота и форма. Поради тази причина се налага да се извършат различни процедури с цел възпрепятстване на негативните ефекти. Една такава процедура е инжектирането на хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина успешно възвръща обема и формата на устните, и подобрява техния цялостен вид. При нас в Воуг клиник процедурата по инжектиране на хиалуронова киселина е задължително съпътствана от предварителен преглед и консултация с лекар – специалист. По този начин най-добре могат да се определят индивидуалните характеристики, нужди и предпочитания на клиента. В рамките на 10 дни след инжектирането на хиалуроновата киселина отново се прави контролен преглед, за да бъде клиентът спокоен, че всичко е наред.
 2. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за нос – филърите с хиалуронова киселина вършат чудесна работа и по отношение извършването на корекции на големината, формата, разположението или извивките на носа. Носът често е повод за неудобство и комплекси, тъй като неправилни негови характеристики оказват негативно въздействие върху цялостния облик на лицето. Подобни проблеми могат да бъдат решени най-бързо и лесно чрез инжектиране на хиалуронова киселина. Благодарение на хиалуроновата киселина е възможно да се постигне пълно реконструиране и промяна на формата на носа.
 3. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за скули – още една процедура с хиалуронова киселина, която спомага за освежаване на лицето и подобряване на цялостния му външен вид. Кой е основният проблем, разрешаван от нея? Истината е, че с напредване на възрастта обемът от горната част на човешкото лице постепенно започва да слиза надолу. Това често ни прави да изглеждаме по-възрастни отколкото всъщност сме и оптически създава илюзията за вяло и нещастно съществуване. За да се ограничи въздействието на подобни негативни ефекти, отново трябва да се прибегне до полезните свойства на хиалуроновата киселина. Инжектирането на филъри с хиалуронова киселина успешно придава обем в областта на скулите. В допълнение, процедурата изиграва своята значителна роля по отношение оформяне на овала на лицето, възвръщане или подчертаване на младежката V-образна форма, както и цялостно подобряване на лицевата симетрия.
 4. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за брадичка – едва ли ще сгрешим, ако кажем, че добре оформената брадичка е важен фактор за цялостната красота и излъчване както при жените, така и при мъжете. След 25-годишна възраст обаче започват някои неблагоприятни процеси в тази зона. Те се изразяват в стареене на кожата, загуба на обем и еластичност. Ако и вие имате подобни проблеми, то процедурата ни с хиалуронова киселина е най-подходящата за вас. Инжектирането на хиалуронова киселина води до възвръщане на отличните очертания на брадичката и придаване на една по-цялостна, завършена и младежка визия на лицето.
 5. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за оформяне на линията на челюстта – за тази зона от лицето също се прилагат успешно филъри с хиалуронова киселина. Какъв обаче е техният ефект? Инжектирането на филъри с хиалуронова киселина създава оптически илюзията за по-слаба фигура и по-младежки вид. В допълнение, хиалуроновата киселина придава на въпросната зона по-женствени или съответно по-мъжествени черти (в зависимост от това дали процедурата е приложена на жени или пък на мъже). Така че не се колебайте да използвате филърите с хиалуронова киселина за оформяне на челюстта. Те ще окажат значително положително въздействие върху цялостния ви външен вид и ще ви направят по-красиви и уверени от всякога.
 6. Хиалуронова киселина: поставяне на филъри за премахване на бръчки – процедура с хиалуронова киселина, която се използва от все повече жени в днешно време. И причините за това са напълно ясни. Инжектирането на филъри с хиалуронова киселина води до успешно и ефективно премахване на бръчките в различни зони от човешкото лице. Кои са най-често третираните с хиалуронова киселина зони от лицето? Като такива можем да посочим областта на челото, зоните около устата, очите, както и между веждите. Филърите с хиалуронова киселина напоследък се прилагат и за скулптуриране на лицето чрез възстановяване на загубените лицеви обеми. Сред основните преимущества от инжектирането им са незабавните резултати, продължителността на постигнатия ефект и малкият риск от нежелани алергични реакции.
 7. Хиалуронова киселина: мезотерапия – хиалуроновата киселина има роля и в тази процедура (или по-скоро поредица от процедури), насочена към подхранването и освежаването на кожата на лицето. Какво всъщност представлява мезотерапията? Това е комбинация от процедури, които служат за справяне с всички неприятни състояния на кожата на лицето. Такива могат да бъдат стареенето на кожата, акнето, отпуснатата кожа, целулита, мастните натрупвания в различни проблемни зони и т.н. Е, благодарение на хиалуроновата киселина и други полезни за кожата вещества е открито съчетанието, което да се прилага за всички тези проблеми. И въпросното съчетание се нарича именно мезотерапия. При нея в третираната област от лицето се инжектират хиалуронова киселина, витамини и подхранващи разтвори. Това става в поредица от процедури, които са напълно безболезнени за клиента. Хубавото е, че ефектът от тези процедури обикновено се вижда седмица след първото инжектиране на хиалуроновата киселина или другите подхранващи вещества. Мезотерапията до голяма степен се счита за бъдещето на естетичната медицина, тъй като е доста по-бърза и ефективна от останалите видове процедури за подхранване и освежаване на кожата на лицето. Ако и вие искате да се подложите на нея, можете да ни посетите за безплатна консултация. Така нашите специалисти ще преценят най-точно характеристиките и нуждите на кожата ви и ще ви предложат най-подходящия коктейл от хиалуронова киселина, витамини и подхранващи съставки.

 

Основни предимства на хиалуроновата киселина при козметичните процедури  

 

Въпреки че дотук споменахме по-голямата част от предимствата на хиалуроновата киселина по отношение на процедурите за разкрасяване и поддържане здравословния вид на кожата, ще се опитаме в следващите редове накратко да обобщим тези предимства. Те са свързани както с отличните резултати от инжектирането на хиалуроновата киселина, така и със сравнително бързите и лесни за извършване процедури. Ето какво ви носи хиалуроновата киселина:

 

 • хиалуронова киселина: бързи и качествени резултати – инжектирането на хиалуронова киселина носи качествени и ефективни резултати за красотата и здравословния вид на вашата кожа. Независимо дали става въпрос за премахване на бръчки, корекции на определени зони или цялостно освежаване и подмладяване на лицето. А най-хубавото от всичко е, че можете да видите тези резултати веднага след поставянето на хиалуроновата киселина.
 • хиалуронова киселина: безболезнена процедура – цялата процедура по инжектиране на хиалуроновата киселина се извършва в рамките на десет минути. Можете да бъдете сигурни, че тя е напълно безболезнена за клиента. Единственото, което е възможно да се усети по време на поставянето на хиалуроновата киселина, е съвсем леко убождане или парене около третираната зона от лицето.
 • хиалуронова киселина: без нежелани реакции – както вече казахме, хиалуроновата киселина е напълно естествено вещество, което се синтезира в човешкия организъм. В този смисъл тя се абсорбира от него без абсолютно никакъв проблем, като се елиминира риска от възникване на алергични реакции или други неприятни странични ефекти. След инжектирането на хиалуроновата киселина може да има само леко зачервяване на съответното място. Но то изчезва в рамките на няколко часа.
 • хиалуронова киселина: продължителност на ефекта – положителните ефекти за вашата кожа, постигнати благодарение на хиалуроновата киселина, се запазват за сравнително дълъг период от време. Обикновено ефектът на хиалуроновата киселина трае между половин и една година и дори повече. След това можете да си направите нова процедура по инжектиране на хиалуронова киселина, за да съхраните красивия и здравословен външен вид на своята кожа.

 

Няколко съвета при извършване на процедури с хиалуронова киселина

 

Накрая ще ви дадем и няколко съвета, в случай, че вече сте решили да се подложите на процедура по инжектиране на хиалуронова киселина (независимо дали става въпрос за устните, носа, челото или друга зона от вашето лице). Тези съвети са свързани най-вече с избиране на точните специалисти за поставяне на хиалуроновата киселина, както и с някои профилактични мерки след това. Ето какво трябва да имате предвид:

 

 • само в лекарски кабинети – когато става въпрос за процедура по инжектиране на хиалуронова киселина, тя трябва да се извършва само и единствено в лекарски кабинети или специализирани клиники. Макар че поставянето на хиалуроновата киселина става сравнително лесно и бързо, в никакъв случай то не трябва да се прави от случайни хора. Не забравяйте, че става въпрос за вашето здраве и красота!
 • повече информация – не се притеснявайте да задавате въпроси относно хиалуроновата киселина, която предстои да ви бъде инжектирана. Добре е например да попитате дали хиалуроновата киселина е закупена директно от производителя или от негов официален представител. Колкото повече информация за хиалуроновата киселина имате, толкова по-спокойни ще бъдете относно качеството и ефективността на процедурата.
 • профилактични мерки – в период от няколко дни след инжектирането на хиалуроновата киселина е силно препоръчително отново да посетите съответния лекар – специалист. Един последващ преглед на резултатите от поставянето на хиалуроновата киселина ще ви даде необходимата сигурност и спокойствие. В допълнение, е добра идея след извършена процедура по инжектиране на хиалуронова киселина, да използвате ежедневно слънцезащитен крем, който ще спомогне за запазване на отличните резултати и протекция на кожата от различни пигментации.

 

 

При нас в Воуг клиник можете да бъдете напълно сигурни за ефективността на всички процедури с хиалуронова киселина. Специалистите ни се отличават с отлична квалификация и богат опит в сферата, а продуктите, които използваме, са само и единствено от най-високо качество. Доверете се на Воуг клиник и ще получите отлични резултати по отношение красотата и здравословния външен вид на вашата кожа.

Какво представлява хиалуроновата киселина?
Хиалуроновата киселина – малко история
Синтез на хиалуроновата киселина
Хиалуронова киселина – полезни свойства за външния вид на човека
Други здравословни ползи от хиалуроновата киселина
Процедури с хиалуронова киселина, които се прилагат в Воуг клиник
Основни предимства на хиалуроновата киселина при козметичните процедури
Няколко съвета при извършване на процедури с хиалуронова киселина

 

Хиалуронова киселина 1
Хиалуронова киселина 2
Хиалуронова киселина 3
Хиалуронова киселина 4
Хиалуронова киселина 5
Хиалуронова киселина 6
Хиалуронова киселина 7
Хиалуронова киселина 8
Хиалуронова киселина 9
Хиалуронова киселина 10
Хиалуронова киселина 11
Хиалуронова киселина 12
Хиалуронова киселина 13
Хиалуронова киселина 14
Хиалуронова киселина 15
Хиалуронова киселина 16
Хиалуронова киселина 17
Хиалуронова киселина 18
Хиалуронова киселина 19
Хиалуронова киселина 20
Хиалуронова киселина 21
Хиалуронова киселина 22
Хиалуронова киселина 23