Същност и приложения на ринопластиката

Ринопластика 1

Ринопластика – план

Ринопластиката е една от най-популярните и често използвани процедури в пластичната хирургия. По своята същност тя представлява пластична операция за промяна или корекция на формата на носа. Възможно е целта на ринопластиката да бъде отстраняване на определени вродени дефекти или визуални несъвършенства, както и облекчаване на процеса на дишане през носа. Приложенията на ринопластиката са свързани с постигане на съответствие между размера на носа и пропорциите на човешкото лице, промяна на ширината или профила на носа, както и корекции на върха или ноздрите. В зависимост от нуждите на конкретния пациент, се взема решение какъв тип ринопластика да се избере и как точно да протече нейното извършване.

 

Основни типове ринопластика  

В зависимост от начина на извършването й, ринопластиката се разделя на два основни типа. А това са именно отворената и затворената ринопластика. В следващите редове ще разберете малко повече за спецификите и отличителните характеристики на всеки от въпросните два типа ринопластика.

Затворена ринопластика – при затворената ринопластика необходимите корекции се извършват чрез разрези във вътрешността на носа. Това е всъщност и главното преимущество на този тип ринопластика. Работата посредством вътрешни разрези гарантира на пациента, че няма да останат абсолютно никакви външни белези по носа или лицето. В допълнение, затворената ринопластика приключва за значително по-кратък период от време в сравнение с отворената такава.

Отворена ринопластика –  от друга страна, отворената ринопластика се свързва с извършването на малки разрези в областта между ноздрите. Тя обикновено бива избирана, когато са налице някакви проблеми или затруднения пред нормалното извършване на затворената ринопластика. Предимства на отворената ринопластика са по-голямата видимост за специалиста, както и възможността за извършване на значително по-сложни промени и корекции във формата на носа.

Подготовка за ринопластиката      

 Предвид, че все пак става въпрос за хирургична процедура, е нужно да се направи съответната подготовка на пациента преди извършването на ринопластиката. Тази подготовка включва както предварителен контролен преглед и консултация със специалиста, така и определени изисквания за спазване от страна на самия пациент. Ето малко повече информация за отделните действия, свързани с подготовката за ринопластиката:

Ринопластика 2

Ринопластика – ограничаване на тютюнопушене

 

  • контролен преглед – такъв задължително се прави преди процедурата по ринопластика. Целта на този контролен преглед е на първо място да оцени вашето моментно здравословно състояние и да се гарантира, че ринопластиката няма да донесе никакви рискове за него. След обстоен преглед се прави разговор – консултация между вас и специалиста, който сте избрали. По време на въпросния.
  • разговор се обсъждат вашите цели и изисквания, както и вариантите, които предлага съответната клиника за пластична хирургия, и се търси оптималният баланс, позволяващ постигане на желаните от вас резултати.
  • спиране на определени медикаменти – по време на контролния преглед вашият специалист вероятно ще ви препоръча за известен период преди самото извършване на ринопластиката да прекратите употребата на определени медикаменти. В повечето случаи тези медикаменти са от типа на аспирина. Приемането на аспирин в последните дни преди ринопластиката може да предизвика кървене на носа впоследствие.
  • ограничаване на тютюнопушенето – в този период от време е препоръчително и да се ограничи тютюнопушенето. Причината за това се крие най-вече в съдържащите се в цигарите количества никотин. Никотинът има свойството да съкращава кръвоносните съдове, което ще доведе и до намален приток на кислород до засегнатите от ринопластиката тъкани. В този смисъл приемането му в организма може значително да забави и усложни процесът по възстановяване.
  • кръвни тестове – преди всяка ринопластика на пациента се извършват и задължителни кръвни изследвания. Тези тестове са наложителни, тъй като ринопластиката е инвазивна манипулация и изисква прецизна подготовка от страна на целия оперативен екип. За да се изключат всякакви рискове и нежелани реакции по време на оперативната ринопластика, вашите кръвни изследвания ще бъдат проверени и анализирани от лекаря, който ще извърши тази интервенция.

След ринопластиката – какво още трябва да се има предвид?

Ринопластика 3

Ринопластика – лекарски контрол

 

Добре е да имате предвид, че ринопластиката е процедура, която изисква последващ период на възстановяване. Период, в който несъмнено ще са налице определени неудобства и дискомфорт за вас. В същото време обаче ако спазвате стриктно указанията на специалиста, значително ще улесните и ускорите своето възстановяване. Вижте какво трябва да знаете за периода след извършването на ринопластиката:

 

 

 

  • болнично наблюдение – веднага след извършването на ринопластиката, пациентът бива оставян за известно време в условията на болнично наблюдение. Това време обаче е сравнително кратко. Ако не се забележат някакви усложнения или нередности, обикновено пациентът се изписва още на следващия ден.
  • възвръщане на нормалното дишане – друг важен аспект, с който при всички случаи е добре да сте запознати. Няма как нормалното дишане да се възвърне веднага след края на процедурата по ринопластика. От една страна, в първите дни в ноздрите има поставени тампони, които налагат дишането да става само през устата. Дори и след премахването им е нужно още малко време, за да изчезне подуването на лигавицата. Така че ще трябва да се въоръжите с търпение и да изчакате възстановителният процес да завърши напълно, за да можете да възвърнете нормалната си кондиция и пълноценно да се радвате на подобренията по отношение визията на вашия нос.
  • други странични ефекти – ринопластиката може да причини и други странични ефекти, за чието премахване също е необходим определен период от време. Най-често срещани сред тях са отоците по носа и сините кръгове около очите. Бъдете обаче напълно сигурни, че при качествено извършена ринопластика, подобни странични ефекти ще изчезнат напълно, а визията на носа и на лицето ви като цяло ще бъде значително подобрена.

Защо да заложите на извършваните във Воуг клиник процедури по ринопластика?   

 

Ринопластика 4

Ринопластика – преди и след

Най-високо качество – ние от Воуг клиник сме способни да ви гарантираме максимално високо качество във връзка с процедурите по ринопластика. Клиниката ни разполага с висококвалифицирани и опитни специалисти, които с помощта на наличната изключително модерна и иновативна апаратура ще се погрижат за постигането на желаните от вас резултати.

Лично отношение –  във Воуг клиник ще бъдете посрещнати от спокойни и усмихнати специалисти. Специалисти, които са готови да изслушат всички ваши нужди и изисквания, и да ви предложат най-подходящия вариант за коригиране на несъвършенствата по носа и лицето.

 

Заложете на Воуг клиник и си осигурете отлични резултати по отношение на вашия външен вид, здраве и кондиция!

 

 

Същност и приложения на ринопластиката
Основни типове ринопластика
Подготовка за ринопластиката
След ринопластиката – какво още трябва да се има предвид?
Защо да заложите на извършваните във Воуг клиник процедури по ринопластика?